Tuesday, April 24, 2007

Robert Pirsig - Zen and the Art of Motorycle Maintenance


Dat een goed boek niet alleen een ontsnapping en entertainment is, bewijst Robert Pirsig met zijn moderne classieker "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance".

Ik zal niet beweren, dat ik alles begreep, want hij graaft toch behoorlijk diep in de wortels van de filosofie, maar zijn ideeen over de aard van kwaliteit zijn zeker prikkelend. Dit is absoluut een boek dat je gewoon nog een keer moet lezen, en dan niet, zoals ik heb gedaan, in de trein, een uurtje voor het werk, om zes uur 's ochtends en het uurtje na het werk, om zes uur 's avonds, maar gewoon lekker op je gemak. Trek er gewoon een dag of twee voor uit.

Ik ga niet eens proberen om hier toe te lichten waar het boek over gaat, maar ik heb online de volgende samenvatting gevonden:

"A narration of a summer motorcycle trip undertaken by a father and his son, the book becomes a personal and philosophical odyssey into fundamental questions of how to live. The narrator's relationship with his son leads to a powerful self-reckoning; the craft of motorcycle maintenance leads to an austerely beautiful process for reconciling science, religion, and humanism."

March of the Love Handles


In m'n hotelkamer in Amsterdaam staat een grote spiegel. Ik kijk er in en denk "uuuggghhh". Ze komen eraan. Ze zijn nog niet te prominent, maar ik kan er niet omheen. Ik begin love handles te krijgen. Ik moet hier iets aan doen. Het boksen is gelukkig heerlijk intensief, maar het is niet genoeg.

  1. Weg met de koekjes. Heerlijk bij de koffie, maar niet nodig en niet goed voor me.
  2. Weg met de chips. In het weekend, bij een filmpje....niet meer.
  3. Geen suiker meer in de koffie. Alleen nog maar zoetjes (bleh). Misschien kom ik zo ook van m'n slechte koffie gewoonte (drink veel te veel) af.
  4. Geen warme snack meer in de kantine op kantoor. Ik ga voortaan gewoon zelf een bakje rauwkost meenemen, soepje en een boterham (met pindakaas, maar dat zijn toch goede vetten?)
  5. Vaker naar de sportschool. Niet langer, op zondagochtend, denken dat wel gewoon kan blijven liggen. Voortaan weer steevast twee keer per week een goede cardio-training.
  6. Terug naar het zwembad. Gelukkig is dit niet een zware beproeving. Ik had het zwemmen al gemist, dus ik ga weer braaf elke vrijdag in m'n Aussibums baantjes trekken.
  7. No more beer....dit wordt volgens mij de lastigste. Zeker als ik weer op vrijdag ga zwemmen. Iemand een voorstel voor een lekker, non-alcoholisch alternatief?